Hoe algen CO2 gebruiken om de wereld te voeden

Bij plnktn. zijn we niet alleen dol op algen vanwege hun voedingswaarde, maar ook vanwege hun potentieel om de wereld een duurzamere plek te maken. Een van de meest fascinerende eigenschappen van algen is hun vermogen om CO2 op te nemen tijdens hun groeiproces. Maar hoe werkt dat precies? Laten we dat eens nader bekijken.

De Kracht van Fotosynthese

Algen gebruiken fotosynthese om te groeien, net zoals planten dat doen. Tijdens dit proces nemen algen CO2 uit de lucht of uit water op en gebruiken zonlicht om deze CO2 om te zetten in glucose (een soort suiker) en zuurstof. De algemene formule voor fotosynthese is:

6CO2+6H2O+lichtenergieC6H12O6+6O2

Kortom, zes moleculen CO2 worden omgezet in één molecuul glucose en zes moleculen zuurstof. Dit betekent dat algen CO2 letterlijk uit de lucht plukken en omzetten in iets nuttigs.

CO2-afvang uit de Industrie

In industriële settings kan CO2 uit rookgassen van fabrieken of energiecentrales worden afgevangen en direct naar algenkwekerijen worden geleid. Dit proces staat bekend als "carbon capture and utilization" (CCU). De algen gebruiken deze geconcentreerde CO2 voor hun fotosynthese, wat hun groei versnelt en tegelijkertijd de CO2-uitstoot vermindert. Een win-winsituatie!

Biomassa-opbouw

De glucose die tijdens de fotosynthese wordt geproduceerd, wordt door de algen gebruikt als bouwsteen voor hun groei. Dit resulteert in de opbouw van biomassa, oftewel de algenmassa zelf. Deze biomassa kan vervolgens geoogst worden en wordt vervolgens gebruikt om onze voedingssupplementen mee te maken.

    Wetenschappelijke Onderbouwing

    Onderzoek heeft aangetoond dat algen zeer effectief zijn in het opnemen van CO2 en kunnen worden gebruikt in grootschalige CO2-afvanginstallaties. Een studie gepubliceerd in de journal Renewable and Sustainable Energy Reviews benadrukt dat algenbiomassa een veelbelovende oplossing is voor het verminderen van de CO2-voetafdruk van de industrie.

    Conclusie

    Algen bieden een efficiënte en duurzame manier om CO2-uitstoot te verminderen en tegelijkertijd nuttige producten te produceren. Bij plnktn. zijn we trots om deel uit te maken van deze groene revolutie. Door de kracht van algen te benutten, dragen we bij aan een betere en gezondere wereld.

    Ontdek de kracht van algen in onze Marine Phytoplankton en hoe algen aan jouw gezondheid kunnen bijdragen.

    Voel de kracht van algen 🌱