We hebben het er vaker over: algen als onderdeel van de Schijf van Vijf. De Schijf van Zes zou het dan eigenlijk worden. Met de vele voedingsstoffen die algen bevatten passen ze perfect in het plaatje van algen & wieren. Bij plnktn willen we algen toegankelijk maken voor iedereen. Daarom brengen we algen in verschillende soorten en maten. Wil jij beginnen met het toevoegen van algen in je voedingspatroon? Dan kan dat op verschillende manieren. Lees maar mee:
1. Algae for breakfast: plankton capsules
Zowel voor een goede darmgezondheid als voor een goed werkend lichaam is het belangrijk om veel variatie aan te brengen in je voedingspatroon. De regenboog op je bord of in je wekelijkse voedingsschema is je richtlijn. Iedere groente en fruitsoort heeft zo zijn eigenschappen, daar wil je allemaal een beetje van. Hetzelfde geldt voor algen. Er zijn duizenden soorten en iedere alg heeft zijn eigen functie en kenmerken. Denk aan antioxidanten, darmvriendelijke vezels, eiwitten, mineralen en aminozuren. Om het toevoegen van algen aan je levensstijl makkelijk te maken bieden we algensupplementen, zoals de plankton capsules. Het is een plantaardige capsule met daarin een mix van 5 soorten micro en macro algen. Met 2 gram per dag (komt overeen met 4 capsules) krijg je direct een flinke hap voedingsstoffen binnen.
2. Vervangen van bestaande supplementen
Wist je dat algen vaak een duurzaam alternatief kunnen bieden voor bestaande supplementen? Het mooie is, vinden wij in ieder geval, dat we alle voedingsstoffen uit 1 bron kunnen halen. En er dus geen gekke synthetische toevoegingen nodig zijn om jou die extra ondersteuning te kunnen bieden. Denk aan magnesium uit algen, een mineraal wat je normaal uit voeding haalt - wat je dus als extraatje ook uit algen kunt halen. Of Omega-3 rechtstreeks uit de bron: algen - vissen maken namelijk helemaal geen Omega-3 aan, dus die visolie zou je prima in kunnen wisselen voor algenolie. En ook Vitamine D3 bijvoorbeeld, iets wat vaak uit lanoline, wolvet van schapen, gehaald wordt - wat ook prima uit algen is te halen.
3. Toevoegen als groenten op je bord
We vonden in de supermarkten slechts enkele producten waarin algen of zeewier was verwerkt, laat staan het pure groene goud. En ook op de Albert Cuijp markt werden we raar aangekeken toen we vroegen naar algen. Het is een relatief onbekende voedingsbron, die we graag het podium willen geven. Bij de ecologische supermarkten zoals een Odin of EkoPlaza vind je tegenwoordig wel gedroogde wieren, die je even moet laten weken om ze zo toe te voegen aan je salade. That's a start!
Bij plnktn hebben we zogeheten aftoppers - oftewel, top je maaltijd af met algen. We hebben hiervoor 2 producten:
- Spirulina Nibbs - dit zijn mini krokante algen die je makkelijk toe kunt voegen aan een yoghurtbowl (gemixt met granola) of açaibowl, als topper voor een soep, maar bijvoorbeeld ook een salade maak je prima af met spirulina nibbs. Ze bevatten daarnaast superveel eiwitten, waardoor je met 1 el gelijk een flinke schep voedingsstoffen binnen krijgt.
- Seaweed seasoning - voeg zeewier toe aan je kruidenkastje! De 'umami' smaak kan een echte verrijker zijn van je maaltijd. Als aftopper van je boterham met hummus of groentespread bijvoorbeeld. Maar algen gaan ook prima op een plak kaas, proberen maar. Door het maalproces is het lastiger om 2 gram algen binnen te krijgen, toch draagt iedere stap bij aan jouw kennismaking met algen - al is het alleen maar de smaak :)
4. Algen verwerken in gerechten
Naast dat je plankton als supplement kunt nemen, vinden sommige mensen het ook fijn om plankton poeder te mixen met water. De één vindt dit top, de ander moet nog even wennen aan het smaakprofiel van algen. De plankton poeder kun je daarom ook op andere manieren verwerken in gerechten. Een paar tips van het plnktn team:
- Plankton poeder in je smoothie (Green Hulk, wel even een zoetje toevoegen zoals banaan!)
- Vervang de nori voor plankton poeder met vegan mayo in bijvoorbeeld deze Vegan Okonomiyaki van Veggilaine.
- Plankton burgers - maak je eigen vegan burgers met zilvervliesrijst, zwarte bonen, peterselie, limoen, een scoop plankton poeder, peper & zout.
- Deegjes met plankton poeder. Maak je eigen wraps, hartige pannenkoeken, koekjes of brood met plankton. Geeft daarnaast ook een tof kleurtje aan het deeg.
- Spreads & dips, denk aan de doperwten/munt spread met een touch of algae?
P.S Wist je dat onze plankton wordt gebruikt als hoofdingrediënt in Rijks Restaurant door Michelin Chef Joris Bijdendijk? Het unieke smaakprofiel biedt een perfecte combi met zijn, inmiddels signature dish, millefeuille van biet. Zijn we trots op.
5. Koken met algenolie
Er gebeurt veel op het gebied van algen. Steeds vaker ontdekken we de eindeloze mogelijkheden van dit micro organisme in de keuken. Naast de seaweed seasoning kun je tegenwoordig ook koken met algenolie. Het Amerikaanse bedrijf The Algae Cooking Club ontwikkelt kook- en bakolie op basis van algen. Iets voor plnktn?*
Let op: de algenolie van The Algae Cooking Club voldoet nog niet aan de Nederlandse wetgeving. We're looking into it.
Wil jij graag algen toevoegen aan je voedingspatroon? Dan biedt dit artikel hopelijk een goede start. Heb je vragen? Aanvullingen zoals een eigen goed recept? Laat het ons vooral even weten via info@plnktn.com. DM via Instagram mag ook altijd.