Dippen in ijskoud water: dit gebeurt er in je lichaam tijdens koudetraining

Dippen in ijskoud water: dit gebeurt er in je lichaam tijdens koudetraining

De dag starten met oerkracht, je bed uitspringen en denken van YES! Dat willen we allemaal. Om dit gevoel wat kracht bij te zetten zien we de opkomst van koudetraining. Naast de oeroude kracht van algen, zijn we bij plnktn ook fan van het oergevoel dat een dip in koud water ons geeft.

Wat is koudetraining?

Hierbij stel je je lichaam bloot aan koude temperaturen. Denk aan een koude douche, een ijsbad of een duik/dip in natuurwater. Er zijn fysiologische effecten, zoals het mogelijk verbeteren van de bloedcirculatie en de stimulatie van het immuunsysteem. Voor ons, plnktn, is het een manier om de oerkracht van plankton uit te breiden naar een beleving en mentale weerbaarheid te creëren. Het oergevoel beleven. 

Gezondheid draait niet alleen om wat je eet, maar ook om routines, gewoonten en momenten die je sterker maken. Koude training, ademhaling en de juiste voeding zijn hiervoor krachtige tools.

Het ontstaan van de plnktn Dip   

Een aantal jaar geleden organiseerde plnktopper Iris op een koude woensdagochtend de eerste plnktn dip. Samen met collega's en iedereen die aan wilde sluiten doken we het water in. Naast het bakken van krachtkoek, bracht ze thermoskannen met koffie en thee en zo ontstond de plnktn Sip & Dip. 

Bij plnktn geloven we in de oeroude kracht van algen als kickstarter voor een goede dag. Na een dip voelen we ons onoverwinnelijk. Om meer mensen te inspireren deze oerkracht te ervaren organiseerden we de plnktn dip. Ruim 50 plnktn abonnees en ambassadeurs doken het natuurwater in bij de Zeeburgerkade in Amsterdam. 

Voor iedereen die meer wilt weten over dippen en er niet bij kon zijn hebben we onze uitleg onder elkaar gezet. Read along! 

De kracht van warmte en kou 

De combinatie van warmte en kou is een prikkel voor je lichaam, die je helpt om beter om te gaan met stress en temperatuurwisselingen. Voordat we het water in gaan warmden we daarom op met een sauna sessie. 

Eerst de sauna - waarom warmte? 

Het is een oeroud ritueel. Overal ter wereld, van Finland tot Japan, gebruiken mensen warmte om hun lichaam op te laden en te resetten. 

Wat gebeurt er als je de sauna in gaat? 

  • Je lichaamstemperatuur stijgt. Je lichaam reageert door te zweten, wat helpt om warmte kwijt te raken en je lichaamstemperatuur te reguleren. 
  • Je bloedsomloop versnelt. Door de warmte verwijden je bloedvaten (vasodilatatie), waardoor bloed beter door je lichaam kan worden vervoerd. Dit kan bijdragen aan ontspanning en spierherstel. Daarom zie je vaak dat mensen na het sporten in de sauna gaan. 
  • Je zenuwstelstel schakelt naar ontspanning. De sauna activeert je parasympathische zenuwstelsel. Dit is het deel van je zenuwstelsel dat zorgt voor ontspanning. Veel mensen ervaren hierdoor na een saunasessie een kalm en relaxed gevoel. 

Let op in de sauna: 

  • Luister naar je lichaam. Voel je je duizelig of ongemakkelijk? Stap uit de sauna. 
  • Drink voldoende water (de hele dag). Je verliest veel vocht door het zweten, het is belangrijk om dit aan te blijven vullen. 
  • Blijf niet te lang. 10-15 minuten is voldoende, daarna is het tijd voor de kou! 

En dan... de koudetraining! 

Waarom van warmte direct naar kou? Dit extreme contrast daagt je lichaam uit. Wat gebeurt er in het koude water? 

  • In tegenstelling tot warmte vernauwen je bloedvaten bij kou. Dit omdat je lichaam warmte probeert vast te houden, door je bloedvaten samen te trekken. Ook wel vasoconstrictie genoemd.
  • Je zult merken dat je ademhaling versnelt. De kou triggert een stressreactie, je sympathische zenuwstelsel wordt geactiveerd, waardoor je ademhaling sneller wordt. Door rustig en diep te ademen en lang uit te ademen, kalmeer je je zenuwstelsel en neem je de controle terug.  
  • Je lichaam warmt op. Je kunt zo een minuut in het water blijven tot je rustig wordt. Vaak ervaar je dat na 30 seconden je lichaam zich van binnen begint op te warmen. Dit zul je ook ervaren als je uit het water gaat. 

Hoe ga je om met de kou? 

  • Blijf rustig ademen. Focus op langzame, diepe ademhaling (bijvoorbeeld box breathing: 4 seconden inademen, 4 seconden vasthouden, 4 seconden uitademen)
  • Blijf 30 seconden tot 2 minuten in het water. Je merkt vanzelf wanneer je lichaam zich aanpast. 
  • Warm geleidelijk op. Trek direct warme kleding aan en drink iets warms. Vermijd een hete douche direct na de dip. 
  • Na het dippen kun je nog wat bewegingsoefeningen doen om je lichaam wat te helpen op te warmen. 

Wil je op woensdagen ook mee dippen met plnktn? Stuur ons dan een berichtje en join! 

 

Back to blog