Walvispoep als redder van het klimaat

De grootste dieren op aarde. Wat zijn ze toch bijzonder mooi en indrukwekkend. Niet alleen dat, walvisachtigen zijn echter veel meer dan dat. Ze zijn een essentiële schakel in het gezond houden van onze oceanen en zeeën. Het leven in deze wateren wordt grotendeels verbonden door deze giganten. Zo houden walvissen de populatie van hun belangrijkste voedselbron zelf in stand, zeer circulair te noemen. De Correspondent heeft, op basis van een stuk in the Guardian, een mooie visuele weergave van dit proces gemaakt die we graag extra belichten. 

Wat walvissen bijzonder maakt is dat ze als bemesters van plankton functioneren. Net zoals veel dieren op het land vormt hun voeding de basis voor nieuw leven. “Wat ze doen is voedingsstoffen uit de diepten – inclusief de wateren die zo donker zijn dat er geen fotosynthese kan plaatsvinden – omhoogbrengen naar de zone waar wel planten kunnen leven. Door hun poep – sorry, ontlastingwolken – in het oppervlaktewater te lozen, bemesten de walvissen het plankton waar krill en vissen van afhankelijk zijn.” Een zeer belangrijk proces voor de gezondheid van al het leven in het water. Onze plankton wordt in beschermde omstandigheden gekweekt omdat we de oceanen met rust willen laten. En geen zorgen, onze plankton leeft niet van walvispoep ;)

Plankton zorgt er op zijn beurt weer voor dat koolstof naar de bodem wordt gebracht en dit kan dan weer omgezet worden tot nieuwe plankton wanneer plankton wordt gegeten door krill en vissen. Uit onderzoek bleek ook dat meer walvissen tot meer plankton leidt. De rol van walvissen voor een gezond marine ecosysteem is dus cruciaal. Maar hoe weten we hoe het met de walvissen gaat? Hier is Stichting Rugvin voor in het leven geroepen.

Wat is stichting Rugvin?

Stichting rugvin is het kenniscentrum voor walvisachtigen en hun leefgebieden. Ze voeren onderzoeken naar walvisachtigen uit, organiseren excursies om bekendheid en het belang van walvisachtigen te vergroten en hebben het kinderboek Whallie de Poo geschreven. 

Een Nederlandse organisatie die echt impact maakt.

Voor ons als algen bedrijf, dat gelooft in de kracht van gezonde oceanen, genoeg reden om Stichting Rugvin te steunen. Dit willen we niet alleen met donaties doen maar op meerdere creatieve manieren. Dit bijvoorbeeld door meer aandacht te vragen voor deze fantastische organisatie middels het verkopen van het kinderboek Whallie de Poo. Zo namen we een podcast met de oprichter Frank Zanderink op en verspreidden we 50 kinderboeken naar basisscholen door heel Nederland. Alle opbrengsten van dit boek gaan naar onderzoek naar walvisachtigen en het onderwijzen van mensen over het belang van deze magische wezens. Wat indirect zal zorgen voor gezondere oceanen!

Wat kan jij doen?

Geïnspireerd om ook de oceanen te helpen? Gaaf om te horen! Je kan meerdere dingen doen:

  • Check bij Stichting Rugvin of je vrijwilligerswerk kan doen!
  • Koop het boek Whallie de Poo voor je kinderen, neefje, broertje of jezelf!
  • Doneer aan Stichting Rugvin.

Feel the power of Algae 🌱

De correspondent stuk vind je hier