De toekomst van (duurzame & gezonde) voeding

Gezond eten zonder je schuldig te voelen over het milieu? Dat blijkt soms nog best lastig.

De voedselindustrie is extreem vervuilend en zit vol misleiding. Deze sector is verantwoordelijk voor ongeveer 34% van alle CO2 uitstoot wereldwijd (1). Daarbij claimen onderzoekers dat als we op dit tempo doorvissen, de oceanen in 2048 praktisch leeg zijn voor commerciële visserij. In datzelfde jaartal zijn we met circa 10 miljard mensen op de aarde (2) en hebben we 56% meer voedsel nodig (3) om al deze monden te voeden. Dan hebben we het nog niet eens gehad over al het single-use verpakkingsmateriaal.

Met alle informatie die je vandaag de dag krijgt over jouw dieet is het best lastig te bepalen wat nou wel en niet verantwoord, gezond en duurzaam is. Zelfs als je denkt goed te doen door je biefstuk te vervangen met een vleesvervanger, hoor je hoeveel bossen er worden gekapt voor de sojavelden (4). Of wanneer je een stukje 'duurzaam gevangen' tonijn eet en je er achter komt dat volgens sommigen duurzame vis helemaal niet bestaat (5). Zelfs het eten van groenten en fruit vraagt veel van onze watervoorzieningen en landbouwgrond, welke langzamerhand uitgeput raken (6).

Hoe mooi zou het zijn als er een complete bron van voeding bestond die geen landbouwgrond nodig heeft, zuinig met water om kan gaan, CO2 opneemt in plaats van uitstoot en de oceanen met rust laat. Goed nieuws: maak kennis met de super-alg Marine Phytoplankton. Een natuurlijk product, met 75+ nutriënten uit 1 puur ingrediënt, die eenvoudig groeit op nagenoeg enkel (hergebruikt) water, CO2 en zonlicht. Het zit boordevol krachtige antioxidanten en bestaat voor ongeveer de helft uit alle essentiële aminozuren (bouwstenen voor eiwitten). Verder is het de bron van omega-3 en bevat het 55 verschillende vitaminen en mineralen.

Hiermee is het misschien wel 's werelds meest complete én duurzame bron van voeding. Naast dat het dus CO2 opneemt en omzet in voeding en zuurstof zorgt de unieke samenstelling van nutriënten voor vele potentiële gezondheidsvoordelen, zoals: een versterkt immuunsysteem, zuivere huid, betere spijsvertering, meer energie en nog veel meer dan dat. 

Referenties: 

(1): Crippa et al. (2021). Food systems are responsible for a third of global anthropogenic GHG emissions. Nature Food, 2(3), 198-209. https://doi.org/10.1038/s43016-021-00225-9 

(2): https://interactives.prb.org/2020-wpds/

(3): https://www.wri.org/research/creating-sustainable-food-future

(4): https://www.milieucentraal.nl/eten-en-drinken/tropische-producten/soja/#:~:text=Voor%20je%20vlees%2C%20ei%2C%20zuivel,op%20kunt%20letten%20bij%20soja.&text=Meer%20dan%2090%20procent%20van,%2C%20eieren%2C%20zuivel%20en%20kweekvis.

(5): https://www.onegreenplanet.org/environment/no-such-thing-as-a-sustainable-fishery/

(6): https://www.scientificamerican.com/article/only-60-years-of-farming-left-if-soil-degradation-continues/